Členové asociace

mapka Hlavní město Praha Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Královehradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Vysočina Zlínský kraj

Partneři

Čestní členové:


ASOCIACE TECHNICKÝCH BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB GRÉMIUM ALARM

Česká asociace výrobců zámků a stavebního kování

STROJÍRENSKÝ ZKUŠEBNÍ ÚSTAV

TREZOR TEST s.r.o.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně - Fakulta aplikované informatiky

Asociace českých lockpickerů.

Asociace českých lockpickerů

POLSKIE STOWARZYSZENIE LICENCJONOWANYCH SERWISÓW KLUCZOWYCH

POLSKIE STOWARZYSZENIE LICENCJONOWANYCH SERWISÓW KLUCZOWYCH

Cech mechanických zámkových systémů (CMZS)

Cech mechanických zámkových systémů

Český klub bezpečnostních služeb z.s.

Český klub bezpečnostních služeb z.s.

V. Dlouhý: Informace k nově schváleným kompenzačním programům a generálnímu pardonu ministryně financí (9.3.2021)

Vážení členové Hospodářské komory,

v rámci svého dnešního sdělení bych vás rád informoval o nově schválených kompenzačních programech a také o již v pořadí 16. generálnímu pardonu ministryně financí A. Schillerové.

Na úvod mi ale dovolte, abych nejprve poděkoval vám všem, kteří jste se i přes nekomfortní termín pro realizaci povinného testování a počáteční omezenou nabídku samotestovacích sad na trhu, skvěle zhostili této nové povinnosti. Těší mě, že testování také probíhá na dobrovolné bázi v menších firmách, na které se Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví nevztahuje. V neposlední řadě bych rád rovněž ocenil společnosti, které se rozhodly vyslyšet doporučení Hospodářské komory a v rámci svých individuálních možností maximálně využívají práci z domova.

Vyjma testování a distanční práce patří mezi základní opatření proti šíření Covid-19 samozřejmě také nošení funkčních a bezpečných výrobků chránící dýchací cesty. Návod, jak si vybrat správný respirátor, připravil pro spotřebitele Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ). Informační leták s návodem, na kterém se autorsky podílela vzdělávací a konzultační společnosti Porta Medica, naleznete v příloze.

 

Nové kompenzační programy

Vláda na své pondělní schůzi schválila obecné podmínky dvou nových univerzálních kompenzačních programů, které by měly nahradit roztříštěné dílčí odvětvové programy. Z tohoto pohledu na jedné straně oceňuji, že se vláda rozhodla vyhovět podnikatelům v požadavku, aby vznikl jeden univerzální program. Na druhou stranu ale kvůli přísnější podmínce pro vznik nároku na kompenzaci, tedy polovičního propadu obratu, mám vážnou obavu, že program nebude dostatečně účinný k tomu, aby pomohl všem podnikům, kteří pomoc potřebují. Věřím však, že i podle vývoje pandemie bude vláda flexibilně program upravovat. Přestože se nepodařilo prosadit příznivější kritéria, je na místě dodat, že na rozdíl od jiných programů, které vláda přijímala bez diskuse s podnikateli, tato podpora byla s podnikateli předem projednána. Stanovisko HK ČR si můžete přečíst v této tiskové zprávě. Bližší informace k jednotlivým programům jsou uvedeny níže.

  • Pro firmy, jejichž model podnikání předpokládá výrazné nasazení pracovní síly a zejména pro menší firmy byl navržen program COVID 2021. Jde o program založený na podobném principu jako nedávný COVID – Gastro – Uzavřené provozovny. Denní výše dotace je dána součinem počtu zaměstnanců a částky 500 Kč, nejmenší denní výše dotace je však 1 500 Kč. Do počtu zaměstnanců se však nepočítají tzv. dohodáři. Dotaci může čerpat i OSVČ na tzv. spolupracující osoby (zpravidla rodinné příslušníky). Podpora bude poskytována na období od 11. ledna 2021. Klíčovým parametrem pro vstup do programu je pokles tržeb za rozhodné období alespoň o 50 %. Rozhodným obdobím jsou – prozatím – první 2 měsíce letošního roku. Srovnávacím obdobím, vůči kterému se pokles měří, jsou buď první 2 měsíce roku 2019, nebo roku 2020 podle toho, co si žadatel vybere. Zvláštní srovnávací období má být stanoveno pro „novější“ podnikatele. Dotaci z programu nelze kombinovat s druhým univerzálním programem COVID – Nepokryté náklady ani s kompenzačním bonusem. Přípustné je jen souběžné čerpání prostředků z programu Antivirus. Poznamenávám, že souběh s kompenzačním bonusem je vyloučen už nedávno přijatým zákonem o kompenzačním bonusu, takže podmínky programu jen reprodukují platnou právní úpravu. Obecné podmínky programu jsou ZDE. Detaily pakbudou upřesněny až v rámci výzvy ministerstva.

HK ČR v procesu přípravy programu usilovala, aby vstupenkou do programu byl již mírnější pokles tržeb(konkrétně 30% nebo 40% pokles) a aby se do počtu zaměstnanců nějakým způsobem započítávali tzv. dohodáři i osoby dodávající žadateli služby/práci na základě jiné než pracovněprávní smlouvy. Bohužel vláda naše požadavky odmítla.

  • Druhým univerzálním programem je COVID – Nepokryté náklady. Obecné podmínky programu naleznete ZDE. Platí, že podnikatelé se budou muset rozhodnout, který z obou alternativních univerzálních programů případně použijí. I zde bude přípustný souběh s čerpáním příspěvků z programu Antivirus, avšak COVID – Nepokryté náklady nebude možné kombinovat s kompenzačním bonusem. COVID – Nepokryté náklady bude zřejmě preferován těmi z vás, pro které nejsou mzdy výrazně převažující nákladovou položkou, a rovněž středními a většími firmami. I zde je obdobná vstupenka jako u programu COVID 2021, tedy pokles obratu za rozhodné období (jsou jím opět první 2 měsíce roku 2021) oproti stejnému období roku 2019 nebo 2020 alespoň o 50 %. I zde se předpokládá zvláštní srovnávací kritérium pro „novější“ firmy. Podmínky programu předvídají případné posouvání hranice rozhodného období v čase v závislosti na pokračování mimořádných protiepidemických opatření. Žadatel se musí prokázat výkazem zisku a ztráty z mezitímní účetní závěrky a vykázaný hospodářský výsledek musí korigovat jak na straně výnosů, tak na straně nákladů. Očekávám, že podrobné informace o položkách, které bude nutné korigovat, budou uvedeny ve vlastní ministerské výzvě k programu. Případná podpora se poskytuje ve výši 60 % z korigované ztráty. Maximální výše podpory pro žadatele v rámci jedné výzvy programu představuje 40 milionů Kč.

I u tohoto programu jsme požadovali zásadní změny parametrů. V rámci ostrých diskusí s MPO jsme navrhovali vstupní kritérium ve výši 30, nebo alespoň 40% poklesu obratu. Pokud jde o vlastní výši kompenzace, odkazovali jsme na limity dané tzv. Dočasným rámcem EU, který umožňuje podporu ve výši až 90 % korigované ztráty u mikropodniků a 70 % u ostatních firem. Poukazovali jsme i na malou vstřícnost programu zejména pro malé firmy, které si neauditují své účetnictví. Bohužel, vláda našim požadavkům ani v případě tohoto programu nevyhověla.

 

16. generální pardon ministryně financí

Jsem rád, že ministryně financí vydala další generální pardon, kterým reaguje především na žádost HK ČR, aby byla i letos živnostníkům fakticky prodloužena lhůta pro podávání daňového přiznání k dani z příjmů. Pardon ji tak prodlužuje o měsíc jak u těch fyzických osob, které podávají přiznání v listinné podobě, tj. až do 3. května, tak u poplatníků, co podávají přiznání v elektronické formě – ti mohou bez sankcí splnit své povinnosti až 1. června. Generálním pardonem se také prodlužuje stávající osvobození od DPH pro respirátory třídy FFP 2 a vyšší, a to na plnění uskutečňovaná až do 3. června 2021, čímž by měly být tyto ochranné prostředky pro spotřebitele cenově dostupnější. Rozhodnutí o prominutí je zveřejněno ve Finančním zpravodaji č. 16/2021.

Pokud jde o povinnosti živnostníků, doufám, že rezorty MPSV a Ministerstva zdravotnictví zareagují na posun lhůty pro přiznání k dani z příjmů adekvátním prodloužením lhůt pro podávání přehledů České správě sociálního zabezpečení a zdravotním pojišťovnám.

 

Aktuální informace, stanoviska a aktivity HK ČRprůběžně publikujeme na www.komora.cz, www.komoraplus.cz či v pravidelném Newsletteru HK ČR.

 

Přeji vám mnoho sil a pevné zdraví,

Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Hospodářská komora České republiky
Florentinum (recepce A), Na Florenci 2116/15  110 00 Praha 1
www.komora.cz


Fotografie

V. Dlouhý: Informace k nově schváleným kompenzačním programům a generálnímu pardonu ministryně financí (9.3.2021)

Soubory

název velikost popis typ
Leták respirátor 1.42 MB pdf

Přihlášení

Vyhledávání


LOCK FEST

AZKS na FACEBOOKu


Copyright © 2012 Fusek - Design

Autor stránek nenese žádnou zodpovědnost za náplň stránek ani její stylistické zpracování