Členové asociace

mapka Hlavní město Praha Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Královehradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Vysočina Zlínský kraj

Partneři

Čestní členové:


ASOCIACE TECHNICKÝCH BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB GRÉMIUM ALARM

Česká asociace výrobců zámků a stavebního kování

STROJÍRENSKÝ ZKUŠEBNÍ ÚSTAV

TREZOR TEST s.r.o.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně - Fakulta aplikované informatiky

Asociace českých lockpickerů.

Asociace českých lockpickerů

POLSKIE STOWARZYSZENIE LICENCJONOWANYCH SERWISÓW KLUCZOWYCH

POLSKIE STOWARZYSZENIE LICENCJONOWANYCH SERWISÓW KLUCZOWYCH

Cech mechanických zámkových systémů (CMZS)

Cech mechanických zámkových systémů

Český klub bezpečnostních služeb z.s.

Český klub bezpečnostních služeb z.s.

V. Dlouhý: dnešní aktuality o dopadech vládních opatřeních na podnikatele (26.3.2020)

Vážení členové Hospodářské komory,

dovoluji si Vám zaslat aktuální informace o aktivitách Hospodářské komory ČR ve vztahu k podnikatelům.

  • Dnes jsme se zásadně ohradili proti snaze vládykomplikovat legitimní nároky podnikatelů na náhradu škody.

Reagovali jsme tak na rozhodnutí vlády prodloužit uzavření vybraných prodejen a provozoven do 1. dubna nikoliv již podle vládního nařízení spadajícího pod krizový zákon, ale podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Můžeme si to vykládat tak, že stát se snaží minimalizovat nároky na náhradu škody, což chápeme. Ale pak upozorňujeme, že logickým zájmem podnikatelů bude uplatňovat náhrady škod a minimalizovat své ztráty. Podle našeho výkladu podnikatelé mají nárok na úhradu škod, ať už je to podle krizového zákona nebo zákona o ochraně veřejného zdraví. Odpovědnost státu za vzniklé škody zůstává. Více informací naleznete v dnešní tiskové zprávě.

  • Výstupy z dnešního jednání vlády:

·       Ministerstvo zdravotnictví na základě dnešního jednání vlády vydalo mimořádné opatření, kterým se prodlužuje zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách, s výjimkou vybraných prodejen. Nově se do výjimek zařadilo zámečnictví, servis výrobků a strojů pro domácnost, myčky automobilů a také činnosti týkající se pohřbívání. Zákaz prodeje se také nevztahuje na poskytování ubytovacích služeb, a to osobám za účelem výkonu povolání a cizincům s pracovním povolením či do doby opuštění území České republiky.

Zmírněný zákaz tak umožní mj. Částečně otevřít hotely a penziony. Ubytovat se v nich bude možné například kvůli výkonu podnikání či práce, a to včetně cizinců s pracovním povolením na území ČR.

·         Vláda také vzala na vědomí vyhlášení programu podpory malých podniků postižených celosvětovým šířením onemocnění COVID-19 s názvem Ošetřovné pro OSVČ. Vyhlášením tohoto dotačního programu realizuje Ministerstvo průmyslu a obchodu záměr podpořit živnostníky, kteří kvůli mimořádnému opatření vlády, jímž byly uzavřeny základní a střední školy, museli přestat vykonávat svou živnost a starat se o děti. Vláda už odsouhlasila, že stát těmto podnikatelům vyplatí 424 korun za den.

·         Živnostníci, kterým vládní nařízení poškodilo podnikání, budou dostávat od státu 15 tisíc korun měsíčně po dobu trvání omezení. Ministryně financí Schillerová připraví návrh zákona, který vláda schválí v pondělí.

  • Dnes jsme zaktualizovali přehled požadavků HK ČRpro podnikatele postižené přímo či nepřímo koronavirem. Přehled nově čítá 21 požadavků. Mezi ty nové patří zavedení tzv. hotovostního principu odvádění daně z přidané hodnoty, která počítá s platbami DPH jen za skutečně proplacené faktury (více informací naleznete v dnešnítiskové zprávě) a dále plošný odklad záloh na silniční daň.
  • Vážím si Vaší důvěry, se kterou se obracíte na Hospodářskou komoru. K dnešnímu evidujeme již více než 1300 dotazů a podnětů. Děkuji za spolupráci společnosti NEWPS.CZ a také právním kancelářím - Havel & Partners; Becker & Poliakoff; AK Němec, Bláha & Navrátilová; AK Felix; Frank Bold Advokáti; PRK Partners; VIA IURIS; ARROWS a VINDICTA.
  • Dnes jsme Vám rozeslali anketu k poslednímu vývoji ve Vaší firmě ve spojitosti s koronavirem. Vaší reakce využijeme při dalším postupu HK ČR, zejména při komunikaci se státními orgány s cílem ulehčit podnikatelům v současné tíživé situaci. Abychom Vám mohli být v této situaci nápomocni, musíme znát Vaši konkrétní situaci a nejbližší plány, proto Vás prosím o její vyplnění. Anketa bude otevřena jen pár nejbližších dní.
  • Se současnou situací se snaží kreativně vypořádat také Hudební divadlo Karlín, které ve spolupráci s partnery, mezi nimiž je i Hospodářská komora nebo COT media, vytvořilo charitativní projekt Hudební divadlo Karlín ŽIVĚ, který má pomáhat především seniorům. Jeho základní myšlenka je prostá: Když nemohou lidé do divadla, může divadlo za lidmi domů prostřednictvím moderních technologií. Již tento pátek 27. 3. 2020 bude od 20:00 hod. první živé vysílání. Streamy budou poté pokračovat pravidelně každý pátek a sobotu ve 20:00 hod. Sledovat je můžete zde. Výtěžek z projektu bude primárně použit na nákup zdravotnických potřeb a materiálu pro seniory. Projekt už dnes vytváří platformu pro širší rámec pomoci, do níž se mohou zapojit především podnikatelé. Už v tuto chvíli je v projektu angažováno mnoho významných firem, další se do projektu vstoupit chystají. Připojte se k tomuto charitativnímu projektu a pomozte potřebným. Kontakt a více informací naleznete zde.
  • I dnes v příloze opět najdete shrnutí pro podnikatele důležitých mediálních zpráv ohledně koronaviru.

 

Přeji Vám mnoho sil a pevné zdraví.

S úctou,

Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Hospodářská komora České republiky
Florentinum (recepce A), Na Florenci 2116/15  110 00 Praha 1
www.komora.cz

Fotografie

V. Dlouhý: dnešní aktuality o dopadech vládních opatřeních na podnikatele (26.3.2020)

Soubory

název velikost popis typ
Příloha 160.54 KB pdf

Přihlášení

Vyhledávání


LOCK FEST

AZKS na FACEBOOKu


Copyright © 2012 Fusek - Design

Autor stránek nenese žádnou zodpovědnost za náplň stránek ani její stylistické zpracování