Členové asociace

mapka Hlavní město Praha Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Královehradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Vysočina Zlínský kraj

Partneři

Čestní členové:


ASOCIACE TECHNICKÝCH BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB GRÉMIUM ALARM

Česká asociace výrobců zámků a stavebního kování

STROJÍRENSKÝ ZKUŠEBNÍ ÚSTAV

TREZOR TEST s.r.o.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně - Fakulta aplikované informatiky

Asociace českých lockpickerů.

Asociace českých lockpickerů

POLSKIE STOWARZYSZENIE LICENCJONOWANYCH SERWISÓW KLUCZOWYCH

POLSKIE STOWARZYSZENIE LICENCJONOWANYCH SERWISÓW KLUCZOWYCH

Cech mechanických zámkových systémů (CMZS)

Cech mechanických zámkových systémů

Český klub bezpečnostních služeb z.s.

Český klub bezpečnostních služeb z.s.

V. Dlouhý: dnešní aktuality o dopadech vládních opatřeních na podnikatele (15.4.2020)

Vážení členové Hospodářské komory,

v návaznosti na dění ohledně dalších plánovaných opatření vlády kvůli šíření COVID-19 si vám dovoluji zaslat aktuální informace o aktivitách Hospodářské komory ČR ve vztahu k podnikatelům.

  • Výstupy z jednání vlády:

·         Včera večer vláda představila plán rozvolňování preventivních karanténních opatření. Má pět fází (viz příloha). Oceňujeme, že vláda přišla s návrhem, jak by se měly v následujících týdnech postupně otevírat obchody, služby a gastronomická zařízení, nicméně považujeme ho za výrazně konzervativní. Domníváme se, že by tempo rozvolňování mohlo být rychlejší. Také nás mrzí, že vláda tento plán nijak neprojednala s těmi, kteří jej budou realizovat. A tak její návrh má nedostatky, na něž jsme dnes upozornili spolu s řadou našich začleněných společenstev. Je chybou, že vláda svou představu zveřejnila až na tiskové konferenci, čímž znemožnila věcnou diskusi, ve které by podnikatelé mohli upozornit na mnoho nejasností a nedomyšleností, které vládní návrh obsahuje. Podrobnosti zde.

  • Výstupy z jednání senátu:

·         Horní komora parlamentuse bude na zítřejší schůzi zabývat mj. dvěma zákony o nájmech, ke kterým má Hospodářská komora ČR zásadnívýhrady. V prvním případě se nájemcům odkládají splátky nájmu nebo podnájmu prostorů určených k podnikání. Zákon sice poměrně vstřícně ulevuje podnikatelům v roli nájemců, ale ponechává bez jakékoliv kompenzace pronajímatele, na jejichž bedra tak plně přesouvá důsledky mimořádných opatření z důvodu pandemie. V druhém případě upozorňujeme, že návrh zákona celou složitou problematiku zužuje jen na výpověď z důvodu prodlení s platbami nájemného. Bližší informace naleznete zde.

  • S potěšením mohu konstatovat, že jsme dnešním dnem zpracovali již více než 2000 dotazů a podnětů v našíbezplatné poradně. Mám radost, že díky této aktivitě mají podnikatelé přístup k aktuálním informacím a místo, kam mohou směřovat své podněty a dotazy.

Při této příležitosti bych rád poděkoval spolupracujícím advokátním kancelářím (jejichž přehled naleznete zde)za jejich pomoc a společnosti NEWPS.CZ, která vytvořila technologické řešení a celou poradnu spravuje.Velmi si této spolupráce vážím.

Ujišťuji vás, že poradna bude fungovat nejméně do konce dubna. Více informací k poradně naleznete na našich webových stánkách. Pro zefektivnění vás prosím, abyste své dotazy směřovali pouze na tuto platformu a nikoliv do odpovědí na tento e-mail. Děkuji.

  • V návaznosti na opakující se dotazy zaměstnavatelů k žádostem o podporu z Programu Antivirus jsme pro vás umístili na web odpovědi na 12 nejčastějších dotazů.
  • Za alarmující považuji výsledky online výzkumu, který v minulých dnech realizovala agentura SC&C. Z výzkumu, kterého se zúčastnilo celkem 2085 respondentů, vyplynulo, že 10 % podnikatelů deklaruje, že už přímo pozastavilo své podnikání či tak udělá v blízké době a dalších 18 % uvádí, že má vážné finanční problémy. Podnikatelé jsou na tom výrazně hůře než průměr populace, kde velké finanční potíže ohrožují 3 % populace.
  • Před Velikonocemi jsme pro vás Markem Hlavicou, ředitelem Asociace komunikačních agentur, natočili video rozhovor. Ten můžete zhlédnout jak na komorovém webu, tak na YouTube kanálu.
  • V přílozenajdete shrnutí pro podnikatele důležitých mediálních zpráv ohledně koronaviru.

 

Další informační shrnutí můžete očekávat tento pátek. V případě potřeby jsme však připraveni reagovat operativně, aby se k vám dostaly zásadní informace včas.

 

Přeji pevné zdraví a mnoho sil.

S úctou,

Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Hospodářská komora České republiky
Florentinum (recepce A), Na Florenci 2116/15  110 00 Praha 1
www.komora.cz

Fotografie

V. Dlouhý: dnešní aktuality o dopadech vládních opatřeních na podnikatele (15.4.2020)

Soubory

název velikost popis typ
Příloha 163.47 KB pdf
Vládní harmonogram 55.82 KB pdf

Přihlášení

Vyhledávání


LOCK FEST

AZKS na FACEBOOKu


Copyright © 2012 Fusek - Design

Autor stránek nenese žádnou zodpovědnost za náplň stránek ani její stylistické zpracování