Členové asociace

mapka Hlavní město Praha Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Královehradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Vysočina Zlínský kraj

Partneři

Čestní členové:


ASOCIACE TECHNICKÝCH BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB GRÉMIUM ALARM

Česká asociace výrobců zámků a stavebního kování

STROJÍRENSKÝ ZKUŠEBNÍ ÚSTAV

TREZOR TEST s.r.o.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně - Fakulta aplikované informatiky

Asociace českých lockpickerů.

Asociace českých lockpickerů

POLSKIE STOWARZYSZENIE LICENCJONOWANYCH SERWISÓW KLUCZOWYCH

POLSKIE STOWARZYSZENIE LICENCJONOWANYCH SERWISÓW KLUCZOWYCH

Cech mechanických zámkových systémů (CMZS)

Cech mechanických zámkových systémů

Český klub bezpečnostních služeb z.s.

Český klub bezpečnostních služeb z.s.

V. Dlouhý: dnešní aktuality o dopadech vládních opatřeních na podnikatele (7.4.2020)

Vážení členové Hospodářské komory,

v návaznosti na dnešní dění ohledně dalších plánovaných opatření vlády kvůli šíření COVID-19 si vám dovoluji zaslat aktuální informace o aktivitách Hospodářské komory ČR ve vztahu k podnikatelům.

  • Vláda může prodloužit nouzový stav pouze do čtvrtka 30. dubna. Sněmovna po 5,5hodinové debatě s tím dnes souhlasila kvůli nynější koronavirové krizi. Připomínám, že kabinet původně žádal poslance o prodloužení nouzového stavu až do pondělí 11. května, neboť sám kabinet může nouzový stav vyhlásit nejvýše na 30 dnů. Za současné situace by tak skončil v sobotu 11. dubna. Co to znamená pro podnikatele v praxi? Nadále platí vládou přijatá mimořádná opatření omezující svobody podnikání, volného pohybu osob i v oblasti dopravy.
  • V Poslanecké sněmovně jsem dnes uvítal návrhy, které by mohly odstranit Komorou dlouhodobě kritizovanou povinnost platit DPH z faktur, za které podnikatelé neobdrží peníze. Jak návrh předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Jana Bartoška, tak občanských demokratů, kteří podobné opatření navrhli v hospodářském výboru dolní komory, jdou dobrým směrem. Usnesení výboru, které vyzývá vládu, aby jako jedno z ekonomických opatření na pomoc ekonomickým subjektům v době epidemie odložila splatnost DPH z nezaplacených faktur pro plátce daně za období březen až červen 2020, a to do konce roku 2020, považuji za dobrý základ pro další konkrétní legislativní návrhy. Více zde.
  • Jedním z klíčových opatření vlády, o kterém vás pravidelně informujeme, měly a mají být programy ČMZRB COVID.Cílemtěchto programů mělo být usnadnění přístupu malým a středním podnikatelům k provoznímu financování, jejichž ekonomické aktivity jsou omezeny v důsledku výskytu koronavirové infekce a souvisejících preventivních opatření. Ačkoliv od samého počátku upozorňujeme na zbytečné administrativní překážky, neadekvátní podmínky či nízkou alokaci finančních prostředků, nebyly tyto připomínky bohužel ze strany ČMZRB a MPO vyslyšeny. Ujišťuji vás, že i přes tuto skutečnost jsme připraveni i nadále stupňovat tlak na odpovědné subjekty. Abychom mohli naše argumenty opřít o zkušenosti žadatelů, zřídili jsme novou schránku zkusenosticovid@komora.cz, do které nám můžete zasílat své zkušenosti s podáváním žádostí do jednotlivých programů a jejich výsledkem. Tato schránka bude sloužit jako zdroj podnětů pro další jednání, nikoliv jako poradna. Děkuji za pochopení.
  • Hospodářská komora se připojila k výzvě, aby Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví upravilo úřední hodiny na CzechPOINTech a umožnilo tak rychlé založení datové schránky občanům, podnikatelům a neziskovým organizacím, kteří ještě datovou schránku nemají. Díky tomu si budou moci občané zřizovat datové schránky na počkání a bezplatně i v době nouzového stavu. Využít při tom mohou i kontaktní místa veřejné správy Hospodářské komory.Podrobné informace k výzvě naleznete zde.
  • Dnes bylo na komorový webvloženo vyhodnocení další otázky z ankety „Máte přístup k přehledným a uspořádaným informacím o vládní podpoře firem v souvislosti s koronavirem?“ Přístup k potřebným informacím mají dvě třetiny (66 %) členských firem. Důležité je, aby se zprávy o státní podpoře a dalších změnách dostaly především k firmám z nejvíce postižených oborů – v cestovním ruchu je s informovaností spokojeno 64 % členských firem a v restauračních službách 65 %, tedy informovanost zde není nadprůměrná.
  • Na webové stránky komory jsme také umístili DEKLARACI NEJEN fitness sektoru České republiky, kterou sepsala Česká komora fitness. Podněty našich začleněných společenstev i členů pravidelně postupujeme vládním činitelům i krizovému štábu MPO.
  • V přílozenajdete shrnutí pro podnikatele důležitých mediálních zpráv ohledně koronaviru.

 

Přeji pevné zdraví a ještě pevnější nervy.

Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Hospodářská komora České republiky
Florentinum (recepce A), Na Florenci 2116/15  110 00 Praha 1
www.komora.cz


Fotografie

V. Dlouhý: dnešní aktuality o dopadech vládních opatřeních na podnikatele (7.4.2020)

Soubory

název velikost popis typ
Příloha 157.7 KB pdf

Přihlášení

Vyhledávání


LOCK FEST

AZKS na FACEBOOKu


Copyright © 2012 Fusek - Design

Autor stránek nenese žádnou zodpovědnost za náplň stránek ani její stylistické zpracování